Olika fördelar och nackdelar med kreditkort – en snabb guide 

Oavsett om du funderar på att skaffa ett kreditkort eller om du inte har tänkt närmare på det någon gång så är en sak ett faktum: kreditkort blir allt vanligare i Sverige. Idag så finns det en lång rad olika kreditföretag som man kan vända sig till för att få ett kreditkort och fler och fler har börjat utnyttja ett kreditkort för att sköta sina betalningar i vardagen. 

Samtidigt så är det lätt hänt att man känner en viss skepsis till kreditkort. Kanske har man läst en artikel om hur någon har hamnat i tuffa kreditkortsskulder eller så känner man att man inte gör av med tillräckligt mycket pengar varje månad för att det ska vara värt att använda sig av. I den här texten kommer vi att gå igenom ett antal fördelar med att använda sig av ett kreditkort, oavsett ens ekonomi, samt några saker som man behöver vara vaksam på.

Om du å andra sidan letar efter ett bra kreditkort att använda dig av så kan du vända dig till en jämförelsetjänst, exempelvis den som man hittar på https://finansruset.se. Via en jämförelsetjänst så kan man hitta ett kreditkort som passar väl in på ens ekonomi och ens tilltänkta användsområde. 

Poäng och cashback 

Att samla poäng på alla sina köp är en av de allra största fördelarna med att använda sig av ett kreditkort. Det hela fungerar helt enkelt på det viset att när man gör ett inköp på mataffären eller köper en ny jacka så får man poäng som avspeglar hur mycket pengar som man spenderat. Dessa poäng är sedan kopplade till exempelvis ett flygbolag eller en dagligvaruhandel. Detta i sin tur gör det möjligt att använda poängen när man gör köp. 

Dessutom så kan man också ofta samla cashback. Detta är helt enkelt ett system där man får tillbaka pengar på allting som man spenderar. Även om det inte rör sig om några monstersummor som man får tillbaka med cashback så kan det vara en härlig liten bonus som kan bli större summor pengar sett över tid. 

Resor 

Kreditkort och resor går hand i hand. Detta beror dels på att många kreditkort kommer med ett inbyggt reseförsäkringssystem som gör att man i vissa fall kan avboka eller få hjälp om någonting skulle gå fel. Detta finns dock inte tillgängligt på alla kreditkort. 

Dessutom så är det vanligt att kreditkort gör det möjligt att göra köp utan att man behöver ta hänsyn till valutaomväxlingar. Detta gör att man slipper betala onödiga avgifter och liknande när man gör köp i utländsk valuta. 

Kreditkort gör det möjligt att köpa på avbetalning

Detta är någonting som både kan ses som en fördel och en nackdel. Många kreditkort använder sig av ett antal räntefria dagar, någonting som kan vara väldigt skönt om man behöver göra större inköp. Men detta kan också göra att man lätt faller in i ett mönster av att spendera för mycket varje månad. 

Kreditkort kan göra det svårt att hålla koll på hur mycket man spenderar 

Ett kreditkort kan göra att det blir svårt att hålla koll på hur mycket pengar som man gör av med varje månad. Med exempelvis bankkort så kan man alltid logga in på en app eller liknande för att snabbt få en idé kring hur ens saldo ser ut, men detta är inte alls lika enkelt om man använder sig av ett kreditkort. Samtidigt så är det viktigt att se till att man håller sig inom sina tillgångar när man gör inköp. Att därför ha stenkoll på vad man gör av med är det bästa sättet att undvika kreditkortsfällor. 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *