Övervakning med hjälp av åtelkameror!

Bild på en åtelkamera

En sån här kamera tar bilder eller videor när den känner av rörelse. De används för att övervaka det lokala djurlivet. Det är användbart för både fotografering och jakt. Det är mycket användbart när det inte finns spårsnö. Om du har MMS på din kamera lär du dig snabbt att det här är en hektisk tid på gömstället, med stora möjligheter att se djuret.

Jag har provat många åtelkameror bl.a har jag testat Moultrie, Dovre och Scoutguard och har tusentals foton på älg, hermelin, örn, mår och järv. Scoutguard SG-550M är den kamera jag har ägt och använt mest. Moultrie var utan tvekan den dyraste, följt av Scoutguard och Dovre.

Om du vill läsa mer om åtelkameror så rekommenderar vi denna hemsida för mer information https://åtelkameran.se

Nattbilder


De flesta kameror kan ta infraröda foton, vilket innebär att de kan ta svartvita bilder på natten. Eftersom många arter är mest aktiva på natten eller skymning/gryning är detta ett måste. Vissa kameror avger ett svagt rött sken när du tar infraröda foton, men inte alla. Vi har funnit att djur fotograferade på natten reagerar på ljuset på något sätt. De tittar upp när vi skjuter dem, och de gör det igen under hela filmen. Det verkar inte påverka dem särskilt mycket.

Kvalitet och användbarhet

Kvalitet och användbarhet

Min erfarenhet är att visuell kvalitet, särskilt på natten, stiger med priset, men inte nödvändigtvis användbarhet. För att kunna ta ett foto eller starta en video måste kameran upptäcka rörelse. Det är vanligt att ha en utlösningstid på ungefär en sekund. Med en mycket kort utlösningstid kan kameran ta bilder där bara delar av djuret är synliga. Vissa kameror har en fjärrkontroll, men det är värdelöst. Se i alla fall till att kameran kan användas utan fjärrkontroll.

Batterier

Om du använder din kamera på vintern bör du använda litiumbatterier och skaffa en kamera som kan använda dem. Litiumbatterier överlever betydligt längre i kylan och behåller sin kapacitet bättre än konventionella batterier. De är dyrare och svårare att få tag på, men är väl värda ansträngningen.

Kameratillstånd

Kom ihåg att det ofta krävs tillstånd för att sätta upp en spolarkamera. Det är diskutabelt, men du ska inte känna dig övervakad när du går i skogen. Tillstånd krävs inte i vissa fall. Det sätts bara upp om du lutar ner kameran och inte förväntar dig att någon kommer.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla